24 kwietnia 2014

chleba naszego powszedniego_orkiszowy na zakwasie

*
trzy deko eko i chlebek orkiszowy pachnący miłością





















Chleb orkiszowy na zakwasie  z orzechami i pomidorami wg pięciu przemian – przepis na 4 keksówki

Wieczorem
Zakwas 300 ml mieszam z ½ kg mąki orkiszowej białej (typ 700) z ciepłą wodą – mieszam uzyskując konsystencję ciasta naleśnikowego
Zalewam wodą na noc ziarna orkiszu – ok. 200g

Rano
Odkładam do słoika ok. 300ml zakwasu, a do reszty po kolei dodaję

1. Drzewo – kwaśny
dodaję 1 kg białej mąki orkiszowej typ 700 i ½ kg maki orkiszowej typ 1850 lub 2000
namoczone ziarna orkiszu – mieszam

2. Ogień - gorzki
mąka z amarantusa 8 łyżek, mąka z żołędzi 2/3 łyżki, płatki z amarantusa i quinoa 8 łyżek, garść orzechów włoskich - mieszam

3. Ziemia – słodki
200 g maki jaglanej, po 4 łyżki sezamu czarnego, naturalnego, siemienia złocistego i zwykłego, ziaren z dyni i słonecznika, oraz inuliny i oleju z pestek winogron (lub oleju kokosowego), kilka kawałków suszonych pomidorów w oleju pokrojonych w paski - mieszam

4. Metal – ostry
100 g mąki z ryżu brązowego, 2 duże łyżki chia, szczypta bertram i galgant, szczypta oregano - mieszam

5.Woda – słony
rozpuszczona w kubku wody różowa sól himalajska – 1 łyżka i czarna sól himalajska – 1 łyżka
ok. 100 g mąki z cieciorki - mieszam

Na zamknięcie cyklu i dla uzyskania gęstej konsystencji ciasta dosypuję mąkę orkiszową – D - , a na samym końcu obsypując foremki otrębami gryczanymi wsypuję ich resztki – O - Całość mieszam ok. 5 minut i wykładam do foremek. Najczęściej podczas przygotowania chleba zamykam przemiany na smaku gorzkim, który pobudza przemianę materii. Chleby bezglutenowe preferuję kończyć na smaku słodkim, który odżywia i nawilża śledzionę.

Ciasto w foremkach pozostawiam do wyrośnięcia, a kiedy się uniesie (około godzina, półtorej) i wybrzuszy wkładam do chłodnego piekarnika i ustawiam temperaturę 195 stopni na 40 minut, wstawiam na dno naczynie ceramiczne z wodą. Kiedy minie 40 minut wyjmuję naczynie z wodą i ustawiam 30 minut na 205 stopni.










________________________________
foto własne DL

Brak komentarzy:

Publikowanie komentarza

dziękuję

linkWithin

Related Posts with Thumbnails