trzy deko eko i chlebek orkiszowy pachnący miłością
Chleb
orkiszowy na zakwasie z orzechami i pomidorami wg pięciu przemian – przepis na 4 keksówki
Wieczorem
Zakwas 300 ml mieszam z ½ kg mąki
orkiszowej białej (typ 700) z ciepłą wodą – mieszam uzyskując konsystencję
ciasta naleśnikowego
Zalewam wodą na noc ziarna orkiszu –
ok. 200g
Rano
Odkładam do słoika ok. 300ml zakwasu,
a do reszty po kolei dodaję
1. Drzewo – kwaśny
dodaję 1 kg białej mąki orkiszowej typ
700 i ½ kg maki orkiszowej typ 1850 lub 2000
namoczone ziarna orkiszu – mieszam
2. Ogień - gorzki
mąka z amarantusa 8 łyżek, mąka z
żołędzi 2/3 łyżki, płatki z amarantusa i quinoa 8 łyżek, garść orzechów
włoskich - mieszam
3. Ziemia – słodki
200 g maki jaglanej, po 4 łyżki sezamu
czarnego, naturalnego, siemienia złocistego i zwykłego, ziaren z dyni i słonecznika,
oraz inuliny i oleju z pestek winogron (lub oleju kokosowego), kilka kawałków suszonych pomidorów w oleju pokrojonych w paski - mieszam
4. Metal – ostry
100 g mąki z ryżu brązowego, 2 duże
łyżki chia, szczypta bertram i galgant, szczypta oregano - mieszam
5.Woda – słony
rozpuszczona w kubku wody różowa sól
himalajska – 1 łyżka i czarna sól himalajska – 1 łyżka
ok. 100 g mąki z cieciorki - mieszam
Na zamknięcie cyklu i dla uzyskania
gęstej konsystencji ciasta dosypuję mąkę orkiszową – D - , a na samym końcu
obsypując foremki otrębami gryczanymi wsypuję ich resztki – O - Całość mieszam
ok. 5 minut i wykładam do foremek. Najczęściej podczas przygotowania chleba
zamykam przemiany na smaku gorzkim, który pobudza przemianę materii. Chleby
bezglutenowe preferuję kończyć na smaku słodkim, który odżywia i nawilża
śledzionę.
Ciasto w foremkach pozostawiam do
wyrośnięcia, a kiedy się uniesie (około godzina, półtorej) i wybrzuszy wkładam
do chłodnego piekarnika i ustawiam temperaturę 195 stopni na 40 minut, wstawiam
na dno naczynie ceramiczne z wodą. Kiedy minie 40 minut wyjmuję naczynie z wodą
i ustawiam 30 minut na 205 stopni.
________________________________
foto własne DL
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
dziękuję