*
Co nosić pod ręką, czyli o przekąskach?
Jak przygotować w domu ciasteczka słodkie i wytrawne?
Co zawiera wiosenne pudełko z niespodzianką w kontekście odżywiania ciała?
3. Jeszcze raz dyskusje o nawykach żywieniowych: co zmieniać, jak zmieniać i po co – podsumowanie czterech tygodni zamieniania produktów.
Co nosić pod ręką, czyli o przekąskach?
Jak przygotować w domu ciasteczka słodkie i wytrawne?
Co,
gdzie i jak kupować?
Jak czytać etykiety?
Co zawiera wiosenne pudełko z niespodzianką w kontekście odżywiania ciała?
1. Najważniejszy posiłek dnia, czyli
jeszcze raz znajdowanie pomysłów na pełnowartościowe ciepłe śniadanie.
- węglowodany (płatki zbożowe:jaglane,
gryczane, ryżowe, quinoa, owsiane) z mlekiem zbożowym lub z wodą plus suszone
owoce, orzechy, miód, ksylitol, syrop z agawy, karobu, daktyli, orkiszu, ryżu
- zupa mocy warzywna, zupa warzywna
krem z dodatkiem olejów na zimno tłoczonych z kawałkami awokado, z kiełkami, z
ulubionymi przyprawami
- koktajl warzywno-owocowy z orzechami
(awokado, banan, sałaty zielone, szpinak, jabłko, imbir, cytryna, ksylitol,
syrop z agawy, algi: spirulina, chlorella)
2. Możliwości suplementacji i nie
tylko, czyli czego ciało chce i w jaki sposób nas o swoich potrzebach
informuje?
- kluczowe w dokarmianiu ciała
suplementami jest jego gotowość do przyswajania, czyli oczyszczone narządy
wewnętrzne, szczególnie jelito cienkie, dwunastnica, i jelito grube
- drugi aspekt suplementacji to
prawidłowo zdiagnozowana potrzeba na określone składniki, przy czym
najkorzystniejsza suplementacja polega na dostarczaniu organizmowi produktów
dokarmiających ciało na poziomie komórkowym, wówczas organizm organizuje
wewnętrzną dystrybucję; do takich produktów zaliczamy m.in. kwasy omega 3,6,9
tłuszczowe, mikroalgi tj. chlorella, spirulina,
Atutem suplementacji komórkowej jest
to, iż stwarzamy organizmowi możliwość autoregulacji i regeneracji na miarę
najbardziej pilnych i ważnych potrzeb, które on rozpoznaje mocą własnej
inteligencji; suplementacja komórkowa działa w najbardziej wszechstronnym
zakresie
3. Jeszcze raz dyskusje o nawykach żywieniowych: co zmieniać, jak zmieniać i po co – podsumowanie czterech tygodni zamieniania produktów.
- pierwszym
krokiem jest zamiana podstawowych i najczęściej używanych produktów w kuchni:
chleba z mieszanek chlebowych z polepszaczami na chleb na zakwasie, margaryny,
smarowideł na masło, soli białej z konserwantami na sól morską lub sól różową
himalajską, cukru białego na, w zależności od celu, syrop z agawy, ksylitol,
stewię, mąkę pszenną na mąkę orkiszową, gryczaną, jaglaną
- wzbogacenie
ilości kasz i płatków o jaglane, gryczane, ryżowe, qiunoa
- wzbogacenie
ilości przypraw poprawiające przemianę materii o kurkumę, cayenne, zioła prowansalskie, rozgrzewające: imbir,
cynamon, kardamon, goździki
- wzbogacenie
kuchni o warzywa i owoce, własne kiszonki i zaprawy bez cukru
- uprawiać
zioła na balkonie, na oknie, wysiewać kiełki
- pić ciepłą
wodę z cytryna, z imbirem,
- ograniczać
potrawy wychładzające, zakwaszające, wytwarzające śluz w organizmie (mleczne i
zwierzęce)
Każdy szejk ma swój Dubai a kto chce to pudełko
pełne zdrowia, z miłością dla siebie – własne obento
fotografie własne DL
Anna Ciesielska - Filozofia zdrowia,
Anna Ciesielska - Filozofia zdrowia,
Siemionowa - Szkoła zdrowia,Beata
Dynowska, Odżywianie z miłością – Świadomy wybór,
Rath – Dlaczego
zwierzęta nie mają zawałów
Zbigniew
Przybycień - Tłuszcze gwarantem zdrowia, Być zdrowym i nie dać się rakowi
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
dziękuję