*
trzy deko eko na zdrowie
trzy deko eko na zdrowie
Nawyki żywieniowe, to sposoby, w jakie karmimy swoje ciało. Co jest w nich ważnego? Jakość, częstotliwość różnorodność, dostosowanie do biologicznego zegara. Z jakiego powodu? Pokarm jest źródłem energii życiowej, ciało wykorzystujemy do codziennego działania. Czy wiemy jak o nie dbać? Czy słuchamy jego potrzeb? Czy pamiętamy, żeby je regenerować, oczyszczać, karmić pełnowartościowym pożywieniem.
Mity na temat odchudzania obiecują
nam zmniejszenie wagi, smukłą sylwetkę. Czy gwarantują nam zdrowe i silne
ciało? Efekt ‘jojo’ jest wewnętrznym działaniem organizmu celem zabezpieczenia
się przed kolejną gwałtowną ingerencją człowieka w naturalną fizjologię, obroną
przed skutkami irracjonalnych pomysłów na ograniczanie posiłków
Czym jest oczyszczanie?
Ciało po
latach karmienia go jedzeniem zbyt obfitym w składniki odżywcze, tłustym i
gotowanym, będzie akumulować wielkie ilości „tłuszczu”, nadmiar śluzu, a nawet
pleśni, razem z depozytami różnych toksyn, które były zbyt trudne dla ciała do
usunięcia przez naturalne procesy na przestrzeni lat. Minimalizacja produktów
przetworzonych, zastępowanie ich prostymi posiłkami, w większości świeżymi
owocami i warzywami, eliminowanie produktów zakwaszających powoduje
systematyczny proces eliminacji tych wszystkich nagromadzonych, niezdrowych
odpadów poprzez wszystkie naturalne kanały wydzielania: mocz, kał, pot, przez
nos, gardło i zatoki. Na przednówku warto pamiętać o kiełkach, kiszonki,
ciepłych zupach na śniadanie oraz gorącej wodzie po przebudzeniu i przy każdej
okazji łaknienia.
Życie bez mleka zwierzęcego czyli
bez laktozy i bez kazeiny. Powód? Produkty mleczne są najczęstszą przyczyną
„smarkania” u dzieci oraz „przeziębień” i tzw. „gryp” – sprzyjają gromadzeniu
się nadmiaru śluzu (kazeina tak jak gluten jest klejem, po prostu). Warto
pamiętać, że przeziębienia czy grypy” , to symptomy okresowych prób
oczyszczania się organizmu.
Zdrowe słodkości? Do surowych i
pieczonych łakoci zamiast ‘pustego energetycznie i zakwaszającego cukru białego
stosujemy syropy (agawa, daktyle, orkisz, karob, buraki), cukier
brzozowy/ksylitol, zmiksowane daktyle, melasy. Mąkę pszenną zastępujemy mąką
orkiszową, jaglaną, gryczaną, z cieciorki, migdałową, kokosową, orzechową.
Na dobry początek z codziennej diety
pszenicę, biały cukier, produkty z mleka zwierzęcego, modyfikowaną kukurydzę i
soję, produkty przetworzone, czarną herbatę, wprowadzamy warzywa i owoce,
domowe zupy, ograniczamy mięso vs wykluczamy mięso z obiegu przeciętnego sklepu
i marketu.
Czego chcesz dla
siebie? Czego potrzebujesz?
_________________________________________________________________
Anna Ciesielska -
Filozofia zdrowia,
Siemionowa - Szkoła zdrowia,
Beata Dynowska,
Odżywianie z miłością – Świadomy wybór,
Rath – Dlaczego zwierzęta nie mają
zawałów
Zbigniew Przybycień -
Tłuszcze gwarantem zdrowia, Być zdrowym i nie dać się rakowi
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
dziękuję