21 czerwca 2015

Rodzinny Dzień Chleba w Piekarni Cichej Kobiety


*

Jestem gotowa - odrzekła dumna piekarka, a na jej twarzy rozgościł się mistrzowski krnąbrny bananowy uśmiech



















Po raz trzeci w czerwcową niedzielę wspólnie i rodzinnie bawimy się przy wypiekaniu chleba na zakwasie w piecu chlebowym. Doskonale suche drewno z dorodnego dębu i ludzie gotowi do eksperymentowania, tworzenia, smakowania tego, czego jeszcze nie było.

Chleb orkiszowo-żytni ze słonecznikiem 

Składniki:

2 szklanki zakwasu orkiszowego
2 szklanki mąki orkiszowej typ 850
2 szklanki mąki żytniej typ 1200
1/4 szklanki ziaren słonecznika
1 płaska łyżka soli różowej himalajskiej lub szarej kamiennej
Szczypta ulubionych przypraw /kurkuma, cayenne, pieprz czarny, kmin rzymski, czarnuszka, zioła prowansalskie
Ok. 2 szklanki przegotowanej ciepłej wody
Siemię lniane lub ziarno słonecznika do posypania chlebka

Działanie:
Do miski wlać zakwas, wsypać mąki, wymieszać, dodać sól i dolewać ciepłą wodę powoli mieszając do uzyskania ciasta bardzo gęstego, jak na racuchy. Po uzyskaniu jednolitej konsystencji (ok.5 minut mieszania) dodać ziarna słonecznika, ulubione przyprawy. Wymieszać. Odstawić. 

Przygotować foremkę do pieczenia.
W tym celu wykorzystujemy pergamin, docinamy i wykładamy nim foremkę opcjonalnie smarujemy blaszkę olejem kokosowym lub z pestek winogron, obsypujemy otrębami. Do tak przygotowanej blaszki przekładamy ciasto. Wyrównujemy powierzchnię, obsypujemy ziarnami, wygładzamy mokrą dłonią lub mokra łyżką, przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia.
Kiedy ciasto się wybrzuszy / zaczyna rosnąć – w zależności od warunków po ok. 1 godzinie/ wstawiamy do pieca nagrzanego do 200 stopni. Pieczemy 60 minut. Po upieczeniu wyjmujemy z formy i odkładamy do oddychania. Po ostygnięciu zawijamy w lnianą ściereczkę.


Chleba jaglano-gryczany / bezglutenowy

Składniki:

3 szklanki zakwasu jaglano-gryczanego
1 szklanka mąki jaglanej oczyszczonej i 1 szklanka maki jaglanej razowej
1 szklanka mąki gryczanej
2 łyżki mielonego siemienia lnianego
1/4 szklanki ziaren słonecznika
1 płaska łyżka soli różowej himalajskiej lub szarej kamiennej
Szczypta ulubionych przypraw /kurkuma, cayenne, pieprz czarny, kmin rzymski, czarnuszka, zioła prowansalskie
Ok. 2 szklanki przegotowanej ciepłej wody
 Siemię lniane lub ziarno słonecznika do posypania chlebka

Działanie:
Do miski wlać zakwas, wsypać mąki, wymieszać, dodać sól i dolewać ciepłą wodę powoli mieszając do uzyskania ciasta bardzo gęstego, jak na racuchy. Po uzyskaniu jednolitej konsystencji (ok.5 minut mieszania) dodać ziarna słonecznika i ulubione przyprawy. Wymieszać. Odstawić.
Przygotować foremkę do pieczenia.
W tym celu wykorzystujemy pergamin, docinamy i wykładamy nim foremkę lub smarujemy blaszkę olejem kokosowym lub z pestek winogron, obsypujemy otrębami. Do tak przygotowanej blaszki przekładamy ciasto. Wyrównujemy powierzchnię, osypujemy ziarnami, wygładzamy mokrą dłonią lub mokra łyżką, przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia.
Kiedy ciasto się wybrzuszy / zaczyna rosnąć w zależności od warunków po ok. godzinie / wstawiamy do pieca nagrzanego do 200 stopni. Pieczemy 60 minut. Po upieczeniu wyjmujemy z formy i odkładamy do oddychania. Po ostygnięciu zawijamy w lnianą ściereczkę. 

Smacznego!!!
_____________________________________________
Festiwal Zielony Czerwic w Zielonej Górze - 5 edycja
fotografie własne - DL, ZŁ-G



fotograficzne post scriptum

Brak komentarzy:

Publikowanie komentarza

dziękuję

linkWithin

Related Posts with Thumbnails