20 lutego 2015

oczyszczanie ciała_kilka słów

*

Co w tym ważnego?


Kiedy świadomie patrzę na życie widzę w nim mądrego przewodnika. Jest ono moim nauczycielem i duchowym partnerem. Kiedy wsłuchuję się w swoje ciało, to w każdej chwili wiem, czego ono potrzebuje lub czego nie potrzebuje, co je wspiera i co mu przeszkadza.

Zatrzymaj się. Weź głęboki oddech.
 












Kiedy wspieram swoje ciało staje się ono dla siebie najlepszym lekarzem - działa wedle własnej doskonałej inteligencji, samoistnie odradza się i regeneruje. W związku z tym codziennie pamiętam o:

  • kubku bardzo ciepłej wody po przebudzeniu i w ciągu dnia (opcjonalnie napój wg 5 przemian: bardzo ciepła woda, cukier brzozowy, plasterek imbiru, szczypta soli różowej i sok z cytryny)
  • dostrzeganiu obfitości, odpowiedzialności za wewnętrzny nastrój, o wdzięczności, otwartości, zaufaniu i odpuszczaniu
  • dotlenieniu, więc codziennie wybieram spacer do autobusu, przejażdżki rowerem przy każdej okazji, asany Powitania Słońca na dzień dobry (jogiczna sekwencja Surya Namaskar), Nordic na Wzgórzach Piastowskich w każdy wtorek, i od czasu do czasu pływanie
  • rozumiem, że myśli i emocje to stany umysłu, zaś umysł jest narzędziem doświadczania, wiec ode mnie zależy kto jest szefem dla mnie
  • zjadam gorące rozgrzewające zupy na śniadanie
  • stawiam na prostotę w przygotowaniu potraw- jestem dosłownie tym, co jem
  • pierwsze przykazanie życia: wszystko jest energią
  • drugie przykazanie życia: cisza jest pokarmem duszy i pieszczotą ciała




















Informacje:

Dla zachowania równowagi fizjologicznej/biochemicznej/psychofizycznej istotne jest utrzymanie w ciele równowagi kwasowo ― zasadowej w zakresie pH 7,35- 7,45 (pH krwi i płynów ustrojowych – odpowiedzialność przede wszystkim śledziony).

Korzystne jest kiedy codzienne pożywienie składa się:

W 70-80 % z produktów zasadotwórczych i obojętnych

W 30-20 % z produktów kwasotwórczych. Nawyki cywilizacyjne tworzą odwrotne proporcje.


Produkty żywnościowe różnią się zawartością pierwiastków. Kwasotwórcze są bogate w chlor, fosfor i siarkę. Zasadotwórcze są bogate w wapń, sód, potas, magnez.


Smak pożywienia nie odpowiada jego działaniu. Sok z cytryny jest zasadotwórczy pomimo kwaśnego smaku, cukier jest kwasotwórczy pomimo słodkiego smaku.



















Produkty wysoko kwasotwórcze PH 5,9 - 5,0:

        Mięso i wędliny - szczególnie wieprzowina
        Cukier i produkty zawierające cukier
        Sztuczne słodziki
        Biała mąka pszenna i produkty pochodne
        Biały ryż
        Sery żółte
        Kawa
        Czarna herbata
        Kakao i czekolada
        Sól

Produkty średnio kwasotwórcze PH 6,9 - 6,0:

        Ryby
        Jaja
        Chleb żytni
        Płatki zbożowe
        Makaron pełnoziarnisty
        Ryż brązowy
        Orzeszki ziemne
        Piwo

Produkty słabo kwasotwórcze PH do 7,0:

        Twaróg
        Orkisz i pełnoziarniste produkty orkiszowe
        Kasza gryczana
        Makaron sojowy
        Orzechy laskowe i orzechy nerkowca
        Otręby
        Fruktoza

Produkty neutralne pH 7,0:

        Masło świeże
        Śmietana
        Serwatka
        Jogurt naturalny
        Oleje roślinne


Produkty słabo zasadotwórcze pH do 7,0:

        Warzywa: kalafior, cebula, roszponka, kiełki pszenicy i orkiszu
        Owoce: wiśnie, czereśnie, dojrzałe jabłka, gruszki, śliwki
        Zielona herbata
        Oliwa z oliwek
        Migdały
        Maślanka


Produkty średnio zasadotwórcze pH 8,0 - 7,1:

        Warzywa: buraki, brokuły, kapusta, marchew, seler, pomidory, chrzan, fasolka szparagowa, kalarepa, por, szczaw, szpinak (gotowany)
        Owoce: dojrzałe banany, słodkie brzoskwinie, mandarynki, pomarańcze, cytryny, maliny, truskawki, awokado, dojrzałe winogrona

Produkty wysoko zasadotwórcze pH 9,0 - 8,1:

        Warzywa: bakłażany, dynie, cukinie, ogórki, sałaty liściaste, botwina, szpinak (surowy - sałatki), czarna rzodkiew
        Soki warzywne świeże bez cukru
        Owoce: kiwi, arbuz, ananas
        Soki owocowe świeże bez cukru
        Suszone owoce: daktyle, figi, rodzynki
        Grzyby: prawdziwki, kurki


Używki i napoje alkoholowe:
        Kawa czarna działa silnie zakwaszająco, gotowana wg 5 przemian neutralnie i rozgrzewająco
•       Kawa zbożowa bez konserwantów, działanie od neutralnego do lekko      zasadowego, w zależności od składu zbóż słabo lub silnie rozgrzewająco
        Czarna herbata działa silnie zakwaszająco i wychładzająco
        Herbata zielona działa słabo zasadotwórczo i wychładzająco
        Wytrawne wino niesiarkowane działa słabo zasadotwórczo i wychładzająco
        Piwo w zależności od składu i sposobu fermentacji działa lekko lub średnio kwasotwórczo oraz wychładzająco
        Alkohole wysokoprocentowe są silnie kwasotwórcze i wychładzające






 
















Mądrość i prostota w kobiecym kręgu 
_____________________________ 
fotografie DL 
doskonałe źródło informacji na temat oczyszczania i odkwaszania:
1. Zbigniew Przybycień "Tłuszcze gwarantem zdrowia", "Jak nie dac się rakowi"
Joachim M. Werdin "Styl życia bez jedzenia"
 ilustracje google

Brak komentarzy:

Publikowanie komentarza

dziękuję

linkWithin

Related Posts with Thumbnails