chleb pachnący miłością
Chleb bezglutenowy na zakwasie wg pięciu przemian –
ok. 3, 4 keksówki
Zakwas
ok. 300 ml uaktywniam 2 dni przed pieczeniem dokarmiając go mąką jaglaną i
gryczaną, w dowolnej kolejności.
Zaczynam
wieczorem – dodając 5 łyżek mąki jaglanej i ciepłą wodę, ciasto naleśnikowe
Następnego
dnia rankiem tak samo. Wieczorem dodaję ½ kg mąki gryczanej i wody tyle, żeby
miało luźną konsystencję
Na
trzeci dzień.
Odkładamy
do słoika ok. 300ml zakwasu, a do reszty ciasta kolejno:
1.
ogień - gorzki
1/2
kg mąki gryczanej, 8 łyżek mąki z amarantusa, 8 łyżek mąki z żołędzi, pół
paczki poppingu z amarantusa, 6 łyżek płatków z amarantusa i qiunoa – mieszam
2.
ziemia – słodki
½
kg mąki jaglanej, paczka poppingu jaglanego, 6 łyżek oleju z winogron lub oleju
kokosowego, 3 łyżki inuliny,
po
ok. 4 łyżki sezamu, siemienia lnianego, ziaren słonecznika lub dyni
mieszam
3.
metal – ostry
6
łyżek płatków z ryżu brązowego lub maki ryżu brązowego lub popping z ryżu
brązowego,
szczypta
bertram i galgant, duża łyżka Chia, szczypta oregano – mieszam
4.
woda – słony
rozpuszczona
w kubku ciepłej wody i przestudzone różowa sól himalajska – 1 łyżka i czarna
sól himalajska – 1 łyżka
ok.
100 g mąki z cieciorki – mieszam
woda
do uzyskania konsystencji ciasta racuchowego
5.
drzewo – kwaśny
2
łyżki soku z cytryny
Na
zamknięcie cyklu czasem włączam jeszcze przemianę O – gorzkiego ognia, dodając
garść otrębów gryczanych lub maki, a na zakończenie przemianę Z – słodkiej
ziemi, garść płatków jaglanych – jeśli ktoś lubi może dodać mąkę kukurydzianą
(nie używam ze względu na duży stopień modyfikacji kukurydzy)
Całość
ma gęstą konsystencje, mieszam ok. 5 minut i wykładam do foremek wysmarowanych
olejem kokosowym i obsypanych otrębami gryczanymi lub do foremek wyłożonych
papierem, albo wprost do foremek sylikonowych nie wymagających dodatkowej
pracy.
Pozostawiam
do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na ok. 1 lub 2 godziny. Kiedy ciasto wyraźnie
się podniesie, czyli zaczyna pracować wkładam do piekarnika, ustawiam
temperaturę 195/200 stopni na 40 minut. Na dno piekarnika wstawiam naczynie
ceramiczne z wodą. Po 40 minutach ustawiam 30 minut na 205 stopni. Przykrywam papierem.
Po upieczeniu wyjmuję z foremki i zostawiam na ok. 3 godziny do oddychania i
ostygnięcia na kratce. Następnie zawijam w bawełnianą lub lnianą ściereczkę.
Smaczny jeszcze ciepły i podsuszony 10-dniowy też. Szczególnie z guacamole.
_______________________________
fotografie własne DL
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
dziękuję